Een zingende hinde bij de Hijgende Herten

12 februari 2022

Het roer om, op hun oude dag nog. De mannen van De Hijgende Herten trekken weer langs de kroegen en feestzalen. Tot zover niks nieuws. Maar met hen op het podium staat ineens een zangeres. Marit Dekker uit Tuitjehorn is de hinde tussen de (oude) bokken.

Petten

Ze werd door Willem Schoone al eens gevraagd om te komen zingen bij de moeder aller kermisbands: Shoreline. Maar ja, dat was een jaar of twintig terug. In een ander leven, zegt Marit Dekker met een lach…Toen was ik net zwanger. En Shoreline speelde elk weekend. Dat gaat ‘m niet worden, dacht ik toen. Dus heb ik bedankt.”

Inmiddels ligt alles anders. De drie meiden zijn groot, die redden zich wel. En de verkering is uit, dus ik heb alle tijd. Haha.” Daarom zegt Marit onlangs volmondig ‘ja’ als Schoone haar vraagt om als zangeres bij De Hijgende Herten te komen.

Kroegen

De formatie waarin hij samen met andere ervaren rotten nog steeds langs kroegen en feesttenten trekt. ..De Hijgende Herten is puur een hobbyband”, zegt Marit. ,,Dat past precies bij mij. We spelen regelmatig, maar niet te vaak. Ik hoef niet elke week op de bühne te staan, ik heb ook gewoon nog mijn werk.”

De harde kern van de band wordt gevormd door Willem Schoone, Dick Remelink, Henk Pepping en Ger Kruijer. Stuk voor stuk door de wol geverfde muzikanten die gespeeld hebben in bekende bands als Ekseption, Rob Hoeke, Alley Cats, Shoreline en de Shithouseband. Ze omschrijven zichzelf op de eigen website als een groep oudgedienden uit de begintijd van de beat en rock ’n roll, afkomstig uit diverse bands die de dancing in de jaren zestig plat speelden.”

Een zingende hinde bij de Hijgende Herten

Die oud gedienden hebben nog niet zo lang geleden dertiger’ Jaap Zweris aangetrokken als gitarist. Willem Schoone: ,,En dan ga je ook kijken of je misschien de dingen wat anders kunt doen. Toen hebben we gezegd: zullen we gaan werken met een zangeres?”

De keuze valt op Marit Dekker ,,Ik kende de mannen wel een beetje. Ze speelden op de Tuitjenhorner kermis”, vertelt ze. Dan beginnen mijn vriendinnen altijd te blèren dat ik even een paar nummers mee moest zingen. Dat heb ik toen gedaan. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Een tijd geleden hebben we eens serieus een praatje gemaakt en het klikte meteen.”

Zoek op Wikipedia niet naar een pagina over zangeres Marit Dekker (53), want ze heeft het altijd puur voor de hobby gedaan… Dat begon al in een bandje van de muzickschool in Alkmaar. Later heb ik nog een tijdje gezongen in het bandje dat oud-keeper van AZ Oscar Moens was begonnen. Maar dat verwaterde na een tijdje. Daarna heb ik gezongen bij het Smartlappenkoor van Waarland en een Popkoor. De laatste tijd heb ik gezongen met de Gravel Devils, een band ontstaan bij de tennisclub van Warmenhuizen. Heerlijk. Lekker muziek maken.”

Ervaring

Ze schiet in de lach. ,,Ook met oude mannen ja. Haha. Wat dat betreft zal die ervaring goed van pas komen.” Want ja: de mannen van De Hijgende Herten zijn over het algemeen niet meer echt ’piep’ te noemen. Bassist Willem Schoone is de 75 jaar inmiddels voorbij, saxofonist Dick Remclink is zelfs al 8z jaar. ,,Haha,ja: ik ben er om voor die oude mannetjes te zorgen. Nee hoor, je merkt er niks van dat ze zo oud zijn. Ze genieten er nog volop van. Ja, ik ben iets jonger, maar het klikt geweldig. We komen allemaal uit de Kop van Noord-Holland, dus op kermissen kwam ik die jongens vaak tegen. “

En die muziek van de jaren zestig, die De Hijgende Herten vooral spelen? Ze is net te jong om het echt bewust te hebben meegekregen. ,,Klopt, maar ik ben er wel mee opgegroeid. Mijn vader draaide altijd van die oude meuk, dus dat zit wel goed. Ik probeer er wel wat meer Vrouwennummers in te krijgen. Etta James, Janis Joplin, dat soort dingen. Het is ongelooflijk wat die mannen allemaal kunnen spelen, zonder te oefenen. Ze kennen zoveel nummers uit hun hoofd… We staan nu wel weer wat vaker in de oefenruimte hoor, een keer of twee per week. Want we willen natuurlijk wel goed voor de dag komen. Het is hobby, maar die mannen zijn echt heel professioneel. Ze hebben er allemaal nog enorm veel zin in. Ik ben blij dat ik goedgekeurd ben.”

En de ervaren mannen? Die zijn net zo blij zegt Willem Schoone. ,, Marit past er prima tussen. Als mannen onder alkaar heb je toch een bepaald soort humor. Marit gaat daar naadloos in mee. En het is ook goed voor de band: het inspireert je toch weer, een zangeres erbij.”

Groepsapp

Het gaat er relaxed aan toe bij De Hogende Herten. ,,Daar hou ik heel erg van. Als er een aanvraag is voor een optreden, dan komt er gewoon een berichtje in de groepsapp. ‘Kunnen we dan en dan?’ Als het antwoord van iedereen positief is gaat het door.” Ze heeft de vuurdoop als Hijgende Hertenzangeres achter de rug. ,,Op Texel gelukkig. Waren er niet zoveel bekenden bij, haha. De volgende klus? 20 februari, in De Heerlijkheid in Oudkarspel. Ik heb er nu al zin in.”

Delen op social media

tech & design: MProgramming