Spelen tot je er bij neervalt

29 juli 2019

Ze kenden elkaar van hun ‘loopgroepje’: een handvol bevriende muzikanten uit de regio die ter compensatie van hun rock-‘nroll-leven, toch ook nog wel wat aan de basisconditie wilde doen.

Willem Schoone uit Petten, Guus Bos uit Alkmaar en Gert Kruijer uit Tuitjenhorn zaten erbij, vooral in de sixties en seventies bekend van dancings, disco’s, feestzalen, poppodia en soms de Top 40. Schoone speelde in talloze bands, waaronder Rob Hoeke’s Rythm & Blues Band waarvoor hij de hit ‘Drinking on my bed’ zong. Later timmerde hij onder meer aan de weg met Shoreline. Bos was de spil in talloze regionale bekende bands waaronder de in de jaren ’60 roemruchte Alleycats. Kruijer zat achter de drums van diverse regionale popgroepen, alvorens hij solo en in een duo als entertainer, zanger en drummer z’n brood verdiende op feesten en partijen.

Via de alom aanwezige artiestenmanager Henk Geels kwam bij het loopgroepje de vraag binnen of ze niet eens zin hadden in een eenmalig kermisoptreden. Met een knipoog naar hun sportieve achtergrond en hun toen al wat gevorderde leeftijd had Geels ook de naam al snel bedacht: ‘De Hijgende Herten’.

Start

Dat was de start, zeventien jaar geleden. Het zou een gelegenheidsoptreden worden, het werd een tot op de dag van vandaag gewilde act in NoordHolland. Anno 2019 hebben de Hijgende Herten behalve een onafzienbare reeks optredens – onder meer tweemaal op Indian Summer – ook cd’s en een dvd heeft uitgebracht.

Spelen tot je er bij neervalt

Op 8 augustus volgt een live-cd. Het concert in het Alkmaarse poppodium Victorie tijdens de EK week wordt vastgelegd onder de titel ‘Live at the Victorie’.

Het recept is oud en vertrouwd voor de fans: rock en pop van eind jaren vijftig tot begin jaren zeventig.

Die formule werkt nog steeds, zegt drummer Ger Kruijer. „Van ons publiek krijgen we regelmatig te horen dat die oude nummers emotie teweegbrengen. Mooiste compliment dat je kunt krijgen als muzikant. Onze generatie gaat met ons terug naar de eigen jeugd. Mensen die je laten weten dat ze door ons optreden hun dagelijkse problemen even zijn vergeten, dat is toch prachtig? Dan heb je als muzikant je doel bereikt.”

Samenstelling

De samenstelling van de Hijgende Harten veranderde wel in de afgelopen zeventien jaar. Zo haakte gitarist Guus Bos om gezondheidsredenen af. Hij werd vervangen door Robin de Ruiter uit Heerhugowaard die onder meer na de Volendamse band Next One naast Schoone optrad met Shoreline. Verder werden de gelederen versterkt met pianist Henk Pepping uit Schermerhorn en saxofonist Dick Remelink uit Sint Maarten.

De laatste verdiende zijn sporen bij het legendarische Ekseption, een band die eind jaren 60 tot buiten de grenzen grote successen had met een mengeling van pop, jazz en klassiek. Pepping combineerde jaren achtereen zijn baan als docent lichamelijke opvoeding aan het Alkmaarse Murmellius Gymnasium met optreden met zijn eigen band de Henk Pepping Express. Hij werkte onder meer ook samen met Cuby and the Blizzards.

Livealbum

Willem Schoone kwam op het idee van het livealbum. „Vooral omdat het geluid in Victorie fantastisch is.”

De Hijgende Herten spelen in Victorie ook enkele grote hits waar ze destijds zelf bij betrokken waren. Zo komt Schoone met ’Drinking on my bed’, voert Pepping de boventoon bij zijn versie van Cuby’s ‘Window of my eyes’ en soleert Remelink in de grote Ekseption-hit ’Air’.

Met zijn 79 jaar is Remelink het oudste Hijgende Hert. Robin de Ruiter (57) is ’de benjamin’. Pepping en Kruijer zijn 67, Schoone 74. Gemiddelde leeftijd van de Hijgende Herten: 68,5.

Stones

Leeftijd zegt niets, vindt Schoone. „Neem de Stones. Voor het geld hoeven ze het echt niet te doen, maar ze blijven optreden. Gewoon omdat ze het mooi vinden en het hun leven is.”

„Ondertussen cultiveren Ze dat rock-n-roll-image natuurlijk wel. Keith Richards leeft tegenwoordig heel gezond, het is allang niet meer het leven van dertig of veertig jaar geleden. Dat kan ook niet. Iedere artiest die aan de weg timmert komt op een zeker moment voor de keuze te staan: doorgaan op de oude voet en fysiek ten onder gaan, of gezonder leven en drank en drugs afzweren. Voor zo’n keuze heb ik zelf ook gestaan. En ik ben er nog. Ik speel nog. Ik merk nog geen slijtage.”

De kwaliteit moet wel voorop blijven staan, vinden de Hijgende Herten. „Waardering is ook belangrijk”, voegt Kruijer eraan toe. „Die waardering maakt dat je doorgaat. We hebben onze vaste fans, vooral in Langedijk en omgeving. De meeste bezoekers zijn veertig jaar of ouder, maar we hebben tegenwoordig ook wel jongeren bij onze optredens.”

Kapsones

„Wat ons altijd helpt is dat we onder alle omstandigheden willen spelen. Buitensporige eisen stellen we nooit. Dan houd je het in het Noord-Hollandse circuit ook niet lang vol. Kapsones, sterallures: daar zijn ze hier snel mee klaar.”

Schoone: „Spelen tot je erbij neervalt: het is een mooi principe. Zo denken we er allemaal wel over. Het oude vuur dooft niet. Vallen we om, dan vallen we om, als het maar op een podium is.”

Delen op social media

tech & design: MProgramming